Chef Liviu Morărescu

Chef Liviu Morărescu

Liviu Morărescu - bucătar șef

Chef Liviu Morărescu a început să gatească la vârsta de 22 ani, vârstă la care tinerii încă copilăreau și nu se gândeau la ce vor face în viitor. A ajuns să cocheteze cu bucătăria din întâmplare, susținând ca bucătăria l-a ales pe el. După o tentativa eșuată de a deveni ospătar, fiind exmatriculat, la insistentele mamei de a continua scoală Hoteliera, conducerea a decis că până la final să îi ofere șansa să își desfășoare cursurile în bucătărie prestând munca se jos ( vase, curățenie, etc). Acolo s-a motivat să învețe și să devină bucătar.  Bucătăria l-a ales și l-a disciplinat, oferindu-i șansa sa facă ceva frumos și să se dezvolte.

A studiat mult arta bucătăriei citind și petrecând mult timp după ore, cu bucătari. A avut multe căderi până să înțeleagă că bucătăria este un loc în care nu este nevoie doar de timp și condiție fizica ci și un loc în care se poate creea artă. Primul restaurant și locul în care a făcut practica în bucătărie a fost Hotel Roman. (Vezi poza următoare)

echipa mare de bucătari în anii 80

”Una din greșelile mele în bucătărie a fost când am pregătit un meniu de Crăciun în care am avut cușcuș la proba. Eu folosisem pana atunci cel din granule de grau dur, fiind gătit doar prin opărire cu apa clocotita. Cei de la achiziții/aprovizionare, în ziua evenimentelui au achiziționat couscous cel cu mix de cereale decorticate. Imaginativa că rezultatul a fost unul diferit și ironia a fost că abia începusem să lucrez într-un nou loc de munca unde colegii ironizau produsul asemanandul cu o coliva.:))”

”Provocarea face parte din succes și consider că fară provocări zilnice nu excelezi în ceea ce faci. Am participat la câteva concursuri în care bineînțeles nu am castigat dar am castigat prieteni, iar pentru mine este suficient ( chefi la cuțite și unilever chef)

Admir toți bucătarii care cred în ei și evoluează în ceea ce fac. Nu mă ghidez pe anumiți bucătari deoarece îmi prețuiesc identitatea.

Momentele grele în bucătărie nu ezită să apară și asta știm cu toții. Consider că acum mulți bucătari sunt la răscruce și se gândesc pe ce drum să apuce. Eu zic că este un moment crucial pentru toată lumea și a renunță la munca anilor din trecut nu reprezintă o opțiune. O viață fară scop va fi o moarte timpurie.”

Bucatar chef roman gates peste la grătar modern

Începutul carierei lui Liviu

Un dish recent care arată evoluția lui Liviu

Bucatar si buffet anii 90
preparat culinar 4 star fine dining
Pentru cei tineri le transmit următoarele lucruri: Nu trebuie să fii un bucătar desăvârșit ca să prepari o mâncare delicioasa atâta vreme cât cunoști câteva reguli de baza: voință și dorința de a învață preparate clasice și simple, pentru început. Experimentând vei dobândi experiență și vei evolua progresiv. Nu în ultimul rand, nu faceți scoală de bucătari până nu petreceți măcar un an în bucătărie ca și practicant pentru a vedea ce înseamnă viața de bucătar, ore suplimentare, arsuri, oboseală, etc.
Bucatar chef tatuat tine în mana o farfurie cu friptura
Liviu Morărescu
Bucătar șef
preparat culinar 4 star fine dining
preparat culinar 4 star fine dining

Tendințele bucătăriei oscilează și clienții mereu doresc noutăți așa că recomandarea lui Chef Liviu Morărescu este să ne găsim identitatea culinară. Este adeptul trendurilor noi și vechi iar nișa de comfort food este cea care îl reprezintă cel mai bine. 

Liviu Morărescu este head chef la Hotel spa Mariko inn din Roman de aproximativ 7 ani și pe viitor își dorește să lucreze alături de bunul său prieten, chef Mihai Chelaru, într-un restaurant din Elveția. 

Noi însă, ne dorim ca Liviu și Mihai să nu plece din România și sa continue sa lucreze în țara noastră pentru ca avem nevoie de valori, așa cum sunt ei, eroi în bucătărie.

preparat culinar 4 star fine dining

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *