DRAGOMIR FLORIN CRISTIAN
Chef Dragomir Florin Cristian are doar 29 ani, dar este printre bucătarii care se fac văzuți în România prin munca și preparatele pe care le face. In decursul anilor a lucrat în câteva restaurante, de la specific românesc, italian, japonez, thailandez și internațional. (Hotel Phoenicia (Restaurant Kastanne), La Suite, Yuki, Tuk Tuk, Caju by Joseph Hadad și in prezent Head Chef la JO Lounge Bistro)
A început să gătească pe 8 Martie 2009, prima zi in care a pășit intr-o bucatarie profesională, prima zi in care a luat contact cu lucruri noi pentru el, de la ustensile și utilaje până la cuvinte ce nu mai auzisem de ele. Era clar în afara zonei lui de conform, însă ceva la atras.
Florin nu simte ca a urmat ‘’Pattern-ul’’ clasic al bucătarilor care au început aceasta meserie de mici, însă gătea de tânăr pentru ca era nevoit, atunci când rămânea singur acasă.
A absolvit liceului de muzica, secția instrument. Nu știa dacă drumul lui va continua în muzica și a decis sa încerce lucruri noi, printre acestea fiind și decizia de a se angaja într-un restaurant, unde a tras tare și a ajuns ‘’bucătar de Linie’’ în doar 2 ani. Știm cu toții ca bucătăria poate crea dependenta și te ia valul când vezi câte poți învață. Așa s-a simțit și el în bucătăria de la Hotelul Phoenicia din capitală. Susține ca a avut noroc ca a dat de oameni buni și sufletiști care au împărtășit tainele bucătăriei cu el pentru ca au văzut ceva în el. Noi credem ca a văzut un tânăr talentat, cu energie și dorința de munca. Exact ce ii trebuie unui tânăr bucătar.
Pe parcursul carierei a făcut și greșeli, tocmai de aceasta ne dam seama ca are o experiență vasta. O greșeala pe care spune ca nu o sa o uite se întâmpla prin vara anului 2011 la un eveniment. Era răspunzător de preparatele la grill. De la preparate de pui, pana la vita, porc, berbec la frigărui cu creveți și pește. Fără sa își dea seama a uitat intr-unul din frigidere de toate frigăruile cu creveți. Toate erau gata montate mai puțin frigaruile. Și-a asumat și i-a comunicat șefului bucatar cu toate ca îi era teama de reacția acestuia. Head Chef-ul a reacționat așa cum trebuie, mai exact cu o soluție la problema și au trecut mai departe. Florin a învățat în acel moment sa nu mai fie dus de val sau luat de gânduri și sa se organizeze mult mai bine. Suntem oameni și putem uita, așa ca este bine sa ne implementam un mod de lucru care sa ne ajute sa nu uitam sa facem lucruri. El susține ca organizarea este sfânta pentru el, din acel moment.
Nu a durat mult pana a realizat ca în Bucătărie cu cât știi mai mult cu atât știi de fapt mai puțin și a început sa colaboreze și sa lucreze atât cu bucătari mai cât și cu bucătari începători, pentru ca de la toți ai de învățat.
Adrenalina cumulata in service și mulțumirea clienților este cea care l-au făcut sa nu renunțe la aceasta meserie, chiar dacă necesita multe sacrificii.
Chef Dragomir Florin spune ca mâncarea este show, poveste și experiența. Toate simțurile sunt implicate, mai mult, chiar și ratiunea este implicata. Consumatorii sunt din ce in ce mai cunoscatori, se interesează de originea alimentelor, caută soluții pentru a mânca nutritiv, dar si pentru a reduce impactul asupra planetei. Toate acestea, in timp ce, aceeasi consumatori caută un preparat care sa le satisfaca gustul, mirosul, dar si văzul.
Altfel spus, daca vrei sa fii relevant, respecta ceea ce vrea sa consume clientul. Astfel vei câștiga incredere in preparat si restaurantul tău, iar increderea este ceea ce iți va aduce clienții mai aproape, iar si iar.
Își dorește ca pe viitor sa facă ‘’ fine dining’’ pentru ca are multe de oferit. Vrea sa descopere culturi noi, gusturi diferite și materii prime de pe alte meleaguri.