Robotean Darius Christian
Chef Darius Robotean a început sa gătească încă din adolescență. La inceput a luat-o ca pe o provocare in incercarea de a-și crea o alimentatie sanatoasa si echilibrata, deoarece atunci frecventa sala de forta in mod regulat. A inceput cu lucrurile de baza si dupa ceva timp a inceput sa experimenteze.
Încă din liceu avea o oarecare atragere pentru meseria de bucatar, chiar dacă la acel moment nu știa exact ce presupune aceasta meserie. Ceva îl atrăgea la ideea de a impresiona și hrăni oamenii cu preparatele făcute de el.
‘’ Lucram ca barman intr-un local din Arad (Cafeneaua Litarerara Joy’s), iar intr-o zi patronul localului ( Vasi ) a zis ca va face si o bucatarie in spatiul respectiv. (inainte fiind doar bar/cafenea). M-a intrebat daca stiu un bucatar care vrea sa lucreze si din spatele barului i-am zis ” Da , eu”. Si in ziua de azi ma intreb cum naiba am putut sa rostesc cuvintele alea atat de usor si sa iau asupra mea o asemenea responsabilitate. Spre surprinderea mea, Vasi a zis “OK”. Si asa am devenit bucatar oficial. Experienta zero, dar am avut o curiozitate pentru acest domeniu enorma. Am citit si am vizionat masterclassuri si video-uri non-stop. Am reusit sa creez un meniu împreună cu patronii si colega (tot fara experienta), care a ieșit destul de ok , desi basic, dar destul de ok pentru un PUB. (burgeri sandviciuri, etc) . Am invatat de la zero sa fac si chiflele pentru burgeri deoarece in acel moment nu existau pe piata chifle pentru burgeri de cumparat in orasul meu.’’, povestește cu drag Chef Darius Robotean din amintiri.
Chef Darius Robotean susține ca a făcut multe greșeli la început și nu ii este jena sa recunoască, ceea ce este și normal. Nelucrand in bucatarie niciodata si-a dat seama ca diferenta de a gati acasa si a gati intr-o bucatarie adevarata este de la cer la pamant. De obicei greselile le facea la mise-en-place , la prepararea mancarii inainte de serivire, si nu la servirea propriu zisa catre client. Făcea totul ca clientul sa primeasca mancarea exact cum ar fi dorit sa o mancance și el.
Una dintre cele mai “amuzante” greseli pe care le-a facut a fost la inceputul carierei cand a servit o salata:
‘’Cautam lingura cu care am amestecat in salata si nu o gaseam niciunde, nici in chiuveta, nici pe masa de inox, niciunde, pana cand a venit farfuria aproape goala de salata, dusa de opatar si lasata pentru debarasat. Vedeam ca straluceste ceva prin salata câre a mai rămas în farfurie si cand am dat verdeturile la o parte, spre marea mea uimire, am gasit lingura. Din fericire clientul a fost bine intentionat si a apreciat gustul mancarii si nu gradul meu de profesionalism. ‘’
Susține ca cea mai mare provocare de departe pe care a avut-o în cariera, a fost deschiderea restaurantului pe care îl deține împreună cu partenera lui, Anca, cea care îl susține și îl suporta chiar și în cele mai grele momente.
Restaurantul initial se numea Bistro MOMO si l-a deschis chiar in ‘’minunatul’’ an 2020, pe 24 ianuarie. Este una dintre cele mai mari provocari pe care le-a avut pana acum. In afara de provocarea de al putea tine deschis si pe perioada pandemiei, a trebuit efectiv sa schimbe tot conceptul si a redenumit restaurantul, acum numindu-se MOMO’S BURGERS.
Birocratia, legislatia, stresul, orele lungi de munca, (putinii) clienti neintelegatori, taxele, cheltuielile, fac din acest tip de afacere o adevarata provocare și a simțit-o pe pielea lui. De nenumarate ori a avut gandul “ce ar fi fost daca… ma faceam …. cine stie ce altceva” dar niciodata nu s-ar fi vazut facand altceva decat bucatarie, ca doar nu degeaba îl admira pe Marco Pierre White.
‘’ Perioada asta clar ca va fi dominata de comfort food si mancarea traditionala. Iar in urmatorii doi ani, tind sa cred ca dupa pandemie fine diningul va exploda. Nu demult a aparut si la noi ghidul Gault Millau si asta se vede clar. Restaurantele de top din Romania sunt recunoscute international ( desi nu avem destule autostrazi pentru Ghidul Michelin inca) si pun pariu ca mancarea noastra traditionala fuzionata cu tehnicile moderne aduse de bucatarii nostri din alte tari va crea RENASTEREA bucatariei romanesti. Deja se vede asta cu ochiul libe.’’
Chef Darius Robotean si-a dorit sa facă fine dining la început, însă cu timpul a realizat ca fiind un head chef/owner care lucreaza cu inca maxim 2 persoane in bucatarie, nu poate acest lucru, așa ca s-a mulat mai mult pe stilul comfort food / street food.
‘’Cel mai mare impact asupra carierei mele l-a avut experienta ca bucatar la Marin and Friends in Arad. Presiunea constanta si intensitatea cu care am lucrat acolo m-au format ca bucatar. Dupa ce am lucrat la Joy’s ca bucatar fara experienta, am ajuns la Marin. Habar nu aveam ce ma astepta. Primele luni au fost groaznice. Am crezut ca cedez nervos. Dar dupa ce m-am calit cat de cat, am inceput sa realizez ca am ce invata de la el. Stilul lui este unic. Am invatat aproape tot de la el , de la slow-cook pana la a face paste de la zero. Ce am invatat in perioada mea la Marin, impreuna cu cartile si masterclass-urile de gatit, mi-au dat curajul si know-how-ul pentru a deschide impreuna cu partenera mea un restaurant.’’
In acest moment lucrez la restaurantul meu si al partenerei mele. Sunt bucatarul sef si in bucatarie momentan avem doar un angajat , pe Alex. Impreuna cu Anca , noi 3 facem totul de la curatenie, la gatit, administrare si contabilitate ( Anca, doar ea rezista psihic la asa ceva) . Alex este mai mult decât un angajat pentru ca ne este mereu alături și sper ca pe viitor sa pot sa mă revanșeze fata de orele suplimentare pe care le muncește. Cât despre Anca, ea este cea care mă ridica atunci ‘’când cad’’, iar pentru asta ii mulțumesc!
Pe viitor vrem sa punem la punct restaurantul din punct de vedere estetic si sa continuam ca un bistro in stil american, totul homemade si cat mai multe produse locale.