Chef Bogdan Cozma

Chef Bogdan Cozma

Bogdan Cozma - Chef bucătar

Private Chef Bogdan Cozma are 31 de ani, dintre care ultimii 8 dedicați gastronomiei.
 
Drumul nu i-a fost ușor, dar nici descurajator, mai ales că nu e genul care renunță ușor, ba din contră. Nu a refuzat nicio provocare, pentru că e de părere că sunt lecții de învățat în fiecare experiență pe care viața ne-o oferă. A fost spălător de vase, ospătar, barman, ajutor de bucătar – devenind astăzi unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați chefi din țară (deținând titlul de Executive Chef nivel 3 Escoffier) și membru al Echipei Naționale de Bucătari a României, care își desfășoară activitatea sub hashtag-ul #romaniaiscooking.
preparat by bucatarchef.ro chef bogdan cozma chefs of Romania
Mentorul lui și cel care i-a rămas inspirație până în ziua de azi este chef Ioan Florescu, de la Restaurant Belvedere, acolo unde Bogdan s-a angajat chiar într-o zi de 1 aprilie. Însă startul nu a fost nici pe departe o păcăleală, ci din contră: în acea zi de primăvară, universul avea să-i zâmbească. Apropos de experiențele trăite acolo, își amintește cu zâmbetul pe buze de o descoperire făcută din greșală, dar pentru care a fost lăudat: temperatura perfectă pentru a găti sponge (blatul superaerat) la cuptorul clasic, deși este un preparat care se pregătește de obicei la microunde. Însă Bogdan urăște cuptorul cu microunde, așa că s-a apucat de testat și, după ce a stricat câteva kilograme de compoziție, a nimerit-o :).
 
Tot maestrul Ioan Florescu este și cel care l-a ajutat pe Bogdan să ajungă în Anglia, unde a făcut traininguri în restaurante renumite, cu profiluri dintre cele mai diverse, tocmai pentru a-și îmbogăți cunoștințele. Iar rezultatele nu au întârziat să apară:
 
· locul 3 pe echipe la proba “Restaurantul Națiunilor” și locul 4 la proba “Chef’s Table” din cadrul Olimpiadei Culinare de la Stuttgart, ediția 2020;
 
· finalist la Arena Bucătarilor, ediția 2019;
 
· locul 2 la proba Platou Culinar Rece – Gastropan, ediția 2019;
 
· semi-finalist la Arena Bucătarilor, ediția 2019;
 
· locul I la proba Tortul Anului și la proba Platou Culinar Rece – Gastropan, ediția 2018;
 
· locul 3, categoria individual – Cupa Mondială Villeroy&Bosch, Luxemburg, ediția 2018.
 
 
bucatarchef.ro chef bogdan cozma cu echipa de restaurant Brașov
Cea mai mare încercare până în acest moment a fost să pună pe picioare și să conducă o bucătărie de top din peisajul românesc – cea de la restaurantul DOR, din Bran. Cu toată această experiență cumulată, chef Bogdan a îmbrățișat, apoi, conceptul de „Private Travelling Chef”, care l-a făcut renumit chiar și peste hotare. A început astfel să călătorească mult, atât în țară cât și în străinătate, cunoscând noi provocări, experimentând noi ingrediente și creând mese dintre cele mai diverse pentru gusturi sofisticate. 
Bucatar in aer liber
 

Ce concluzii a tras până acum?
 
 
  – Mâncarea cu gust a fost, este și va rămâne în trend – este ca un fel de little black dress, o evergreen.
 
 – Stilul care îl definește cel mai bine este fine dining – transpus în orice.
 
 
Privind în urmă, la experiența lui, dar și la cei tineri care o iau pe acest drum al bucătăriei, Bogdan are un singur sfat: 
Să nu primeze banii. Cu siguranță vor veni și ei, însă bucătăria este o investiție pe termen lung și e multă pâine (de copt) și de mâncat la propriu până începi să câștigi.
bucatarchef.ro chef bogdan cozma
Chef Bogdan Cozma

Articol by vizibil.eu 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *