Chef Bazil Huciu - bucătăria este pasiunea lui de o viață
Chef Bazil Huciu a inceput sa gateasca undeva la varsta de 12-13 ani cand mergea la pescuit si venea acasa cu pestele prins pe care singur il curata și gătea. (mentionez ca aveam craticioara mea separata in care doar eu gateam). Prepara icrele si pe urma servea impreuna cu familia. Dupa terminarea scolii gimnaziale fiind pasionat de gastronomie s-a inscris la Liceul Economic Alimentatie Publica Cluj-Napoca unde se pregatea pentru meseria de cofetar-bucatar-ospatar. A studiat tehnologia cofetariei, tehnologia bucatariei cat si tehnica servirii. In perioada de practica efectua practica atat in laboratoare scolare unde invata asa zisul ABC al gastronomiei, cat si in laboratoare de cofetarie profesioniste, bucatarii si saloane restaurant. Dupa terminarea liceului pentru a se perfectiona, a urmat cursurile Scolii Comerciale Profesionale Alimentatie Publica Targu-Mures unde s-a specializat un an si jumatate in meseria de bucatar-ospatar.
Facea practica intr-un hotel cu restaurant de lux Grand Hotel Targu Mures si a inceput sa indrageasca mai mult ospataria (probabil ca era mediul de lucru mult mai frumos decat in bucatarie). A terminat Scoala Profesionala si a revenit in orasul sau natal, Bistrita, unde s-a angajat ca si ospatar la restauranul Parc.
A participat la concursul organizat pe judet unde a castigat locul 1 doi ani consecutivi si a participat in continuare la concursul organizat pe tara unde a castigat locul 7 din 43 concurenti (43 judete). In urma acestor rezultate andevenit Sef de sala la varsta de 19 ani si jumatate. Lucra ca si Sef de sala, dar uneori la mese comune sau aglomeratie intra si in bucatarie si ajuta deoarece stapanea si aceasta meserie.
‘’Dupa anii 1990 danduse drumul la privatizare mi-am facut o mica afacere (un mic restaurant in orasul Bistrita) restaurant care imi purta numele Dom’Bazil si fiind la inceput de drum nu mi-am permis sa angajez bucatar deoarece nu stiam cum va merge si am intrat eu in bucatarie. Partea de servire o facea sotia mea care este tot in domeniu si afacerea a inceput sa prospere. Eu vedeam cum oamenii sunt foarte multumiti de preparatele pe care le gateam și am inceput sa indragesc din ce in ce mai mult bucataria.
Satisfactia era foarte mare cand oamenii veneau, ma felicitau si imi spuneau ca sunt atat de multumiti si de incantati de preparatele mele. Am inceput sa-mi fac un nume bun atat in oras cat si in judet. Lumea ma cauta si revenea cu placere deci se vedea profesionalismul, organizam evenimente si tot ce era necesar. Afacerea a functionat vreo 20 de ani. ”
”Greseli mari nu imi amintesc sa fi facut in bucatarie, dar recunosc ca unele greseli mai mici se mai strecoara si astazi uneori desi am o experienta de peste 35 de ai in gastronomie.
Ca si provocare in acest domeniu pot sa spun ca a fost cand un investitor a deschis in orasul Bistrita cel mai bun restaurant în fosta casa de resedinta a lui Nicolaie Ceausescu, care a devenit cel mai bun restaurantul Rapsodia si unde profesionalismul meu si a spus cuvantul.
Indragesc mult aceasta meserie si nu as renunta niciodata la ea. O fac din pasiune si ma dedic intru totul.
In decursul timpului am avut multi tineri pe care i-am format in aceasta meserie. Unii au continuat, alti au renuntat, dar sfatul meu este ca trebuie sa-ti placa ceea ce faci, sa fi cosecvent, sa tratezi cu seriozitate maxima lucrurile si sa pui suflet in ceia ce faci.
Nu am un bucatar sef care sa ma inspire. Eu ceea ce fac acum este chiar arta. Eu creez preparate dar trebuie sa recunosc ca ma informez si studiiez tot timpul si tot timpui mai am ceva de invatat.
Pe mine cel mai bine ma defineste bucataria frantuzeasca stilul Fine Dinning, iar dupa parerea mea tendintele in urmatorii 2 ani o sa fie Comfort Food.
Momentan creez si implementez meniuri in restaurante cu staif si colaborez cu sali de evenimente unde organizez evenimente exclusiviste.”
Un om deosebit atât profesional cât și familiar,mult succes in cariera…
Îl cunosc pe Don Brazil de 35 de ani cel puțin, este o persoana minunata și chiar dacă ne vedem rar prietenia nu a dispărut.. Ma bucur mult pentru evoluția lui și ii doresc mult mult succes! 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀💋💋💋💋💋💋💋
Îl cunosc pe Don Brazil de 35 de ani cel puțin, este o persoana minunata și chiar dacă ne vedem rar prietenia nu a dispărut.. Ma bucur mult pentru evoluția lui și ii doresc mult mult succes! 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀💋💋💋💋💋💋💋
Dom’ Bazil?? Rar, foarte rar mai găsești oameni cu asemenea caracter și profesionalism. Mă înclin. Stimă și respect.
Tot respectul si admirația mea ,ca fosti colegi,Don’Bazil !Ceea ce îl reprezinta nu este doar priceperea sau mai bine zis maiestria gatitului ci si respectul fata de actul în sine fata de colegi si fata de tot ceea ce face .Mult succes pentru mai departe !Tot respectul si admirația mea ,ca fosti colegi,Don’Bazil !Ceea ce îl reprezinta nu este doar priceperea sau mai bine zis maiestria gatitului ci si respectul fata de actul în sine fata de colegi si fata de tot ceea ce face .Mult succes pentru mai departe !
cea mai buna mancare la Dom’ Bazil..proaspat si delicios..