7 condimente vrac pe care trebuie să le ai în bucătărie dacă gătești mult

7 condimente vrac pe care trebuie să le ai în bucătărie dacă gătești mult

Sursa foto https://pixabay.com/ro/photos/condimente-curry-piper-2353062/

Dacă gătești zilnic pentru familia ta, ești bucătar sau pur și simplu gătitul este o pasiune și îți place să experimentezi des cu diverse ingrediente, cu siguranță știi deja că folosirea condimentelor este esențială pentru a obține preparate apetisante. Și cum gătești mult, poate ar trebuie să iei în considerare condimentele vrac, pentru a elimina neplăcuta situație în care rămâi fără condimentul preferat în cel mai nepotrivit moment.

7 condimente vrac esențiale pentru bucătăria ta

Desigur că există sute de condimente în întreaga lumea: scumpe sau accesibile, rare sau destul de comune, specifice pentru o anumită zonă sau care se găsesc oriunde. Este adevărat că unii oameni pasionați de gătit iubesc să gătească cu ierburi și condimente inedite, dar în orice bucătărie ar trebui să se regăsească și câteva condimente de bază, care pot fi folosite aproape în orice fel de mâncare. Descoperă în continuare care sunt condimentele vrac care nu ar trebui să îți lipsească din bucătătie.

1.      Piper boabe

 

Sursa foto: www.fuchs.ro

Unul dintre condimentele esențiale în bucătărie este piperul boabe care poate fi de mai multe tipuri: negru, alb, verde sau roșu.  De asemenea, în funcție de regiunea de proveniență, avem piper de Sichuan și piper lung, cunoscut sub denumirea de piper lung indian sau pippali. Fiecare tip de piper are propria aromă și un nivel unic de iuțeală, deci este important să alegi piperul în funcție de ce vrei să gătești. Mai trebuie să știi că piperul boabe își eliberează din arome atunci când este măcinat, spre urmare dacă vei cumpăra piper boabe vrac, acesta își va păstra din proprietăți o perioadă lungă de timp. Iar când vei avea nevoie de piper proaspăt, va fi de ajuns să folosești o râșniță.

Cum se folosește: piperul negru este ușor iute, dar destul de înțepător, fiind pentru majoritatea mâncărurilor, mai ales cele cu carne, tigăi picante sau pizza, dar  își poate pierde din aromă dacă este gătit prea mult timp, așa că cel mai bine este să îl adăugi spre sfârșitul gătitului. Piperul verde are o aromă mai blândă, de aceea este folosit pentru a condimenta peștele, fructele de mare sau carnea slabă, cum este puiul. De asemenea, este ideal pentru sosurile delicate. Piperul alb este mai iute decât piperul negru, dar este mai subtil și are arome floral-fuctate. Este folosit mai ales în preparatele asiatice, de exemplu în sosurile pentru carnea de vită și porc. Și piperul de Sichuan se regăsește în mâncărurile asiatice, mai ales în supe și preparate de tip stir-fry.

2.      Fulgi de chilli

Sursa foto: www.fuchs.ro

Dacă îți place să gătești mâncare picantă, fulgii de chilli nu ar trebui să lipseasă din colecția ta de condimente vrac https://www.platforma.ro/produse-vrac. Se  obțin din ardei iuți, numiți și ardei chilli, în prezent existând peste 400 de soiuri.  Important de ținut minte: gustul picant al fulgilor chilli se intensifică atunci când sunt gătiți pentru un timp mai îndelungat. 

Cum se folosește: de regulă fulgii de chilli se adaugă în mâncărurile picante din carne, legume sau peste, în sosuri sau supe.  De asemenea, îi vei regăsi în preparate cunoscute: chilli con carne, gyros, thai-curry. În același timp, pot fi presărați peste orice preparat căruia vrei sa îi oferi o notă picantă, de exemplu toast cu avocado, paste sau salate.

3.      Chimion

Sursa: www.fuchs.ro

Unele surse susțin că anume chimionul este al doilea cel mai popular condiment din lume, după piper. Cert este că se regăsește în bucătăriile din întreaga lumea, iar unele amestecuri de condimente n-ar putea exista fără chimion, cum ar fi pudra de curry, Ras el Hanout sau Garam Masala. Semințele de chimion sunt folosite în mod obișnuit în procesul de călire, dar și ca ingredient care ajută la amplificarea aromelor din mâncărurile de tip curry. Poate fi confundat cu chimenul, dar cele două condimente sunt destul de diferite, chimionul fiind mai aromat. Atunci când este folosit la gătit, chimionul intensifică gustul, oferă căldura specifică mâncărurilor bogate în sos, dar și o aromă lemnoasă, puțin piperată și afumată. Totuși, trebuie folosit cu atenție, deoarece atunci când este adăugat în mâncare în cantități mari, poate acoperi celelalte arome.

Cum se folosește: chimionul este potrivit în mâncărurile care abundă în carne, deoarece le poate oferi aroma savuroasă specifică: varză călită cu ciolan, tocănițe de miel, vită sau de porc. De asemenea, chimionul poate accentua dulceața legumelor rădăcinoase, cum sunt morcovii și sfecla, în plus adaugă complexitate mâncărurilor vegetariene, de la tocănițe de legume și fasole până la tofu la grătar. 

4.      Usturoi

Sursa foto: www.fuchs.ro

Usturoi fulgi, usturoi granulat sau usturoi pudră – orice condiment vei alege să folosești în procesul de gătire, garantat vei obține o mâncare cu gust intens și savuros. Usturoiul este destul de puternic din punct de vedere al aromei, așa că va ieși ușor în evidență atunci când va fi adăugat în mâncare. Cum usturoiul proaspăt nu poate fi mereu la dispoziția ta, îl poți înlocui cu pudra de usturoi, însă ai grijă să îl adaugi gradual, până obții gustul dorit.

Cum se folosește: adaugă pudră de usturoi Fuchs în mâncărurile cu carne, pește sau legume. Este ideal pentru sosuri și dressing-uri.

5.      Scorțișoară

Foto: www.fuchs.ro.

Persoanele pasionate de gătit știu deja că scorțișoara poate fi folosită atât în deserturi, băuturi și copturi, cât și în mâncăruri principale. Așadar, această verstatilitate înseamnă că scorțișoara vrac este binevenită în orice cămară. Rolul scorțișoarei este de a oferi mâncării acea aromă specifică și de a spori gustul preparatelor dulci și sărate. Regăsim scorțișoara mai ales în mâncărurile din bucătăria internațională:  tajine marocan de vită sau miel, kapama grecesc cu pui, chilli con carne, pui jamaican, pilaf biryani, pui indian cu unt.

Cum se folosește: adaugă scorțișoară în amestecul de condimente cu care freci carnea de porc înainte de a o pregăti la cuptor. Desigur că scorțișoara este nelipsită din băuturile calde – vin fiert, cafea sau ceai – și din deserturi – tiramisu, rulouri cu scorțișoară sau fursecuri.

6.      Ierburi uscate

Foto: www.fuchs.ro.

Cimbrul, pătrunjelul, mărarul, oregano, busuiocul sau leușteanul sunt doar câteva dintre ierburile aromatice care sunt folosite la condimentarea mâncării. Pot înlocui cu succes ierburile proaspete, atât timp cât se respectă cantitățile. Una dintre reguli spune că 1 linguriță de ierburi uscate este egală cu 1 lingură de ierburi proaspăte. De exemplu, dacă o rețetă menționează că sunt necesare 5 grame de busuioc proaspăt, începe prin a adăuga 1/4 sau 1/2 de busuioc uscat, adică 1,25 grame sau 2,5 grame, după gust.

O altă regulă spune că pentru a elibera aroma, ierburile uscate trebuie rehidratate. Așadar, adaugă-le fie la începutul gătitului, fie cu aproximativ 20 de minute înainte de sfârșit, în loc să le presari deasupra pur și simplu.  Înainte de fi incluse în sosuri, dressing-uri sau marinade, se recomandă ca ierburile să fie amestecate cu 1 linguriță de ulei, apoi lăsate timp de 10-15 minute. Mai mult, ierburile uscate de la Fuchs reprezintă o modalitate prin care se poate reduce consumul de sare. 

Cum se folosesc: mărarul uscat, cu gustul său dulce și aromat, este potrivit pentru ciorbe, sosuri, salate, preparate din pește, carne sau ouă, legume și brânzeturi. Pătrunjelul se adaugă în supe, ciorbe, sosuri, paste, orez și preparate din carne sau pește. Cimbrul se foloseste după gust în mâncărurile cu carne, pește, cartofi, fasole, varză, dovlecei și roșii.

7.      Sarea

Foto: https://pixabay.com/ro/photos/sare-sare-de-mare-linguri%C5%A3%C4%83-6728600/

Deși nu este un condiment în sine, sarea este probabil cel mai popular ingredient folosit la condimentarea mâncării, de aceea nu putem să nu îl adăugăm în această listă. Poate scoate în evidență aromele mâncării și îmbunătățește gustul preparatelor sărate și dulci. O găsim în ambalaj individual, dar face parte și din majoritatea amestecurilor de condimente. Există mai multe tipuri de sare pe care să le iei în considerare: sarea de mare, sarea iodată, sarea roz de Himalaya sau sarea Kosher. Atenție, este foarte ușor să supra-sărezi mâncarea, de aceea este recomandat să o adaugi câte puțin, în funcție de gust.  Dacă preferi sarea iodată, ai grijă la cantitate, deoarece poate oferi mâncării un gust ușor amar.

Sarea vrac poate fi folosită în mai multe moduri: la gătitul zilnic dar și la conservare, unde într-adevăr ai nevoie de cantități mari.  Mai mult, sarea nu expiră, însă ar trebui păstrată într-un loc uscat, dat fiind că umiditatea o poate face să se întărească.

Cum se  folosește: putem spune că sarea este potrivită în orice mâncare, de la supe, salate, tocănițe, fripturi și cartofi prăjiți până la biscuiți și tarte.

Avantajele condimentelor vrac

Condimentele vrac reprezintă o alegere foarte bună pentru oricine gătește în cantități mari și iată doar câteva dintre avantaje:

Nu mai pierzi timp la cumpărături

Atunci când gătitul îți ocupă o bună bucată din timp, este total contraproductiv să alergi la magazin de fiecare dată când ți se termină unul dintre condimente. Și, de regulă, acest lucru se întâmplă atunci când te așteți mai puțin. Atunci când cumperi condimete vrac, te poți bucura de ele pentru câteva luni sau chiar ani, singura condiție fiind să le păstrezi în recipiente închise ermetic, într-un spațiu întunecat și răcoros.

Economisești bani

Este un lucru bine-știut în industria angro că atunci când cumperi mai mult – plătești mai puțin.  Și, din fericire, această regulă este valabilă și pentru condimentele vrac: dacă vei cumpăra un kilogram de piper negru boabe vei avea un preț mai bun decât dacă ai cumpăra aceeași cantitate, dar în pachete a câte 100 de grame, o dată la câteva săptămâni.

Eficient din punct de vedere al sustenabilității

Achiziția de condimente vrac presupune că se folosesc mai puține ambalaje sau recipiente din plastic, ceea ce înseamnă că prin acest obicei vei contribui la reducerea semnificativă a deșeurilor din plastic. 

 Foto: https://pixabay.com/ro/photos/pia%C5%A3%C4%83-stand-condimente-alimente-3466906/

Condimentele nu pot lipsi din nicio mâncare, așa că dacă gătitul este ocupația ta principală, ia în considerare folosirea de ierburi și condimente vrac. Preparatele tale vor fi la fel de delicioase, iar tu vei avea mai mult timp la dispoziție pentru a le pregăti. Mai mult, schimbarea se va resimți și în buzunarul tău, așadar îți recomandăm să le dai o șansă. 

Surse foto: www.fuchs.ro   www.pixabay.com

Surse pentru documentare:

1.      Pepper and Peppercorn Varieties and Colors  

2.      These Are the Essential Spices Every Kitchen Should Have 

3.      The Essential Pantry Spices List  

4.      11 dried herbs every cook should own | BBC Good Food 

5.      What Is Cinnamon? How to Cook With Cinnamon Spice – 2023 – MasterClass  

6.      The Advantages of Buying Bulk Herbs and Spices | Seasoned Cooking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *